Waarom vers vlees voor de hond?

Dat onze huishond van de wolven afstamt is over het algemeen wel bekend. Maar dat onze huishond ook nog steeds dezelfde voedingsgewoonten heeft, is vaak een vergeten feit. Toch stappen steeds meer mensen over van brokken naar een natuurlijkere variant, namelijk vers vlees.  

De reden waarom steeds meer baasjes kiezen voor vers vlees komt door de uitslagen van wettenschappelijk onderzoek. Hier kwam namelijk uit dat de huishond en de wolf hetzelfde gestel hebben, maar ook dezelfde gedragingen. Onze huishond heeft zich echter aangepast aan de mens en is niet schuw, maar hun maag, darmen en eigenlijk alle ingewanden zijn hetzelfde gebleven als eeuwen geleden.

Brokken zijn een gemakkelijk en vaak goedkoper alternatief, denken tenminste veel baasjes en de brokkenfabrikanten gaan hier gemakkelijk op in. Wie kent namelijk niet alle reclames waarbij een hond vrolijk van een bak brokken staat te eten? Of een hond die een mooie geurige bak vol blikvoeding krijgt?

Helaas nemen weinig baasjes de moeite om te kijken wat er nu eigenlijk in deze brokken zit, en wat zeker niet onbelangrijk is, wat de hond eigenlijk van nature eet. Heeft u ooit een wolf brokken ziet eten? Of worteltjes bij de supermarkt zien kopen? In veel brokken zit een groot deel aan voedingsstoffen die een hond van nature helemaal niet nodig heeft. Denk hierbij aan granen, vulmiddelen en dan het ergste, geur-, kleur- en smaakstoffen. Deze toevoegingen kunnen een gevoelige hond flink in de problemen brengen. Denk hierbij aan gedragsproblemen maar ook aan huidaandoeningen. Gelukkig zijn er ook brokken die wel beter aansluiten op de natuurlijke voedingsbehoefte van de hond. 

Baasjes die zich gaan verdiepen in voeding, merken dat er nog een andere manier van voeren is wat veel beter aansluit op de natuurlijke behoeften van onze huishond. Namelijk vers vlees voor de hond. Dit wilt niet zeggen dat u direct naar de slager moet rennen voor een hoop vlees, want het is belangrijk dat dit wel goed uitgebalanceerd is. Maar gelukkig is er ook kant en klare verse voeding voor uw hond te koop. Dit noemen we KVV. 
 
Daarnaast merken baasjes die hun hond over zetten op een natuurlijke manier van voeren dat hun honden over het algemeen een hoop voordelen hiervan ondervinden. Denk hierbij aan:

  • Vrolijkere hond
  • Meer energie (niet hyper)
  • Gezondere vacht
  • Minder tandsteen
  • Gedragsproblemen die verminderen
  • Minder ontlasting
  • Enz.

De hond kan in principe direct overgezet worden op vers vlees. Maar geleidelijk overwennen naar brokken is voor sommige (vooral gevoelige) honden prettiger. Maar soms heb je nog een zak brokken die je graag wilt opmaken, dat is geen probleem. Geef dan bij voorkeur de brokken en het verse vlees niet tegelijk. Honden kunnen hier namelijk minder goed op reageren (dunnere ontlasting) Vervang in dit gevaal 1 maaltijd brokken door 1 maaltijd vlees. Je voert dan per dag één maaltijd brok, de andere maaltijd vers vlees. Hierdoor kan de hond wat rustiger wennen aan de nieuwe voeding. Het kan echter ook voorkomen dat de hond de brokken vervolgens niet wilt eten en alleen het verse vlees wilt eten. Maak hier dan geen probleem van, gebruik de brokken in dat geval dan als bijvoorbeeld een beloning.

Buiten heel veel voordelen kunt u ook de eerste 2 dagen tot ongeveer 3 maanden wat nadelen ondervinden van het geven van vers vlees. Sommige honden gaan namelijk eerst ontgiften. Alle niet nodige voedingsstoffen e.d. worden uit zijn/haar lichaam geweerd. Bepaalde problemen bij uw hond kunnen enige tijd verergeren. Denk hierbij aan huidproblemen, extra haaruitval en jeuk. Ook diaree of dunnere ontlasting is iets wat je zou kunnen merken bij het overzetten op vers vlees. De hond is vaak langere tijd gewend aan het zelfde voer, en plotseling wat anders geven kan ervoor zorgen dat de ontlasting wat dunner wordt. Zorg daarom dat er altijd voldoende water voor de hond is. 

Het is niet zeker dat uw hond problemen zal krijgen er zijn veel honden en baasjes die niets merken van het ontgiftingsproces.

Mocht u twijfelen of vragen hebben, neem dat gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

© 2013 - 2024 Rebrink Diervoeding | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel